• Mkb-bedrijven zijn voor hun financieringsvraag sneller aangewezen op private partijen, die daar aandelen voor verlangen.
  • Die ontwikkeling signaleert directeur van financieringsplatform NLInvesteert Dirkjan Takke.
  • Banken geven minder snel thuis. Door de sterk gestegen rente is bancaire financiering bovendien opeens prijzig geworden.
  • Lees ook: Heijmans telt €300 miljoen neer voor familiebedrijf Van Wanrooij

Was het voor mkb-bedrijven met een financieringsvraag altijd gebruikelijk om naar de bank te gaan, toch dreigt deze kapitaalbron op te drogen.

Banken zijn voorzichtiger in het verstrekken van krediet, stelt directeur van financieringsplatform NLInvesteert Dirkjan Takke in een persbericht. Door de sterk gestegen rente is het bovendien een stuk duurder geworden om bankkapitaal te tanken.

Mkb-bedrijven zijn daarom voor hun kapitaalbehoefte sneller aangewezen op private partijen, die aandelen in het bedrijf nemen. Zo zijn er in Nederland verscheidene private equity-partijen en durfinvesteerders werkzaam.

Uitgeven van aandelen is moeilijke keuze

Takke verwacht dat mkb-partijen vaker zullen kiezen voor het aantrekken van nieuwe aandeelhouders. Hierdoor voorkomen mkb’ers dat ze te maken krijgen met rentelasten en aflossingsplicht. Wel zullen ze een deel van hun bedrijf aan een nieuwe partij moeten geven, die ook recht krijgt op een deel van de winst.

Een stuk van je bedrijf van de hand doen, is voor veel ondernemers echter een moeilijke keuze. Al helemaal als het om een familiebedrijf gaat, stelt Takke. "Zolang de ondernemer echter voldoende zeggenschap houdt is dit een potentiële oplossing voor ondernemers die willen groeien, maar hun kapitaalsbehoefte niet volledig met kredietfinanciering kunnen invullen."

LEES OOK: Startups halen minder groeigeld op in eerste kwartaal 2023